Statistika testů
K této kapitole
Zodpovězených: 0
Správně: 0
Špatně: 0
Úspěšnost: 0%
Nezodpovězených: 0

Pro testování a jeho statistické vyhodnocení je nutné se přihlásit.


Celkem
Zodpovězených: 0
Správně: 0
Špatně: 0
Úspěšnost: 0%
Nezodpovězených: 0

Jedlá soda
Mgr. František Brauner
8. prosince 2006
Počet návštěv: 21007

Hydrogenuhličitan sodný je triviálním názvem označován jako jedlá soda. Při svém tepelném rozkladu uvolňuje oxid uhličitý podle chemické rovnice:

Vzhledem k velmi nízké ceně jedlé sody a nenáročným podmínkám skladování této látky by se mohlo zdát, že se samotný hydrogenuhličitan sodný bude moci využívat jako kypřící prášek do pečiva. Při pečení je těsto vystaveno vysoké teplotě v pekařské peci či kuchyňské troubě a rozklad by tedy mohl velmi snadno probíhat.

Avšak při bližším pozorování chemické rovnice tepelného rozkladu nás možná napadne i jistá nevýhoda, která by při pečení vadila. Na levé straně rovnice jsou dva moly uhlíku obsaženy v molekule jedlé sody, ale na straně pravé je jeden mol uhlíku přítomen v oxidu uhličitém a jeden mol uhlíku je vázán v molekule uhličitanu sodného (Na2CO3). Tato látka se v roztoku chová alkalicky a těstu by mohla dávat nepříjemnou hořkou a „mýdlovou“ příchuť a barvila by ho do žluta.

Ani požitek z čerstvě upečeného koláče připraveného z těsta s přídavkem jedlé sody by nebylo moc příjemné. V žaludku je přítomna kyselina chlorovodíková HCl, která by uhličitan sodný rozkládala podle chemické rovnice:

Z reakce vyplývá, že teprve až účinkem kyseliny chlorovodíkové se uvolňuje další molekula dostupného CO2, který by v žaludku způsoboval nepříjemnosti a vyvolával by ne moc společensky únosné říhání......:-))) Z těchto uvedených důvodů plyne jedno - samotný hydrogenuhličitan sodný se jako kypřící složka na přípravu nadýchaného těsta nepoužívá.

Obvykle se jedlá soda míchá s nějakou kyselou látkou - nejčastěji to je pevná organická kyselina. Díky směsi zásadité jedlé sody a kyseliny se vyrovnává pH a výsledek je neutrální.





Hodnocení kapitoly "Jedlá soda"
Oslovila vás tato kapitola?
Ohodnoťte její obsah počtem bodů od 1 (nejhorší) do 10 (nejlepší):
Zatím nikdo nehodnotil. Buďte první.
Diskuze ke kapitole "Jedlá soda"

Napadá vás zajímavá otázka související s touto kapitolou?

Přidejte do diskuze


Vyhledávání
Fyzika | Chemie | Diskuze
RNDr. Dušan Kovář, Ph.D.
Gymnázium Olomouc-Hejčín