Statistika testů
K této kapitole
Zodpovězených: 0
Správně: 0
Špatně: 0
Úspěšnost: 0%
Nezodpovězených: 0

Pro testování a jeho statistické vyhodnocení je nutné se přihlásit.


Celkem
Zodpovězených: 0
Správně: 0
Špatně: 0
Úspěšnost: 0%
Nezodpovězených: 0

Struktura projektu
Nastíníme strukturu projektu Výroba sladu a piva.
Mgr. Jiřina Kovářová, Mgr. Milan Hájek, Mgr. Dagmar Konečná
14. listopadu 2005
Počet návštěv: 5511

Struktura projektu
Nastíníme strukturu projektu Výroba sladu a piva.
Výroba piva
Vysvětlíme si, ze kterých fází se výroba piva skládá a co obsahuje finální výrobek.
Varné procesy
Popíšeme si, na které fáze se rozpadají varné procesy při výrobě piva a vysvětlíme základní pojmy, které s tímto procesem souvisejí
Kvasné procesy
Popíšeme si, na které fáze se rozpadají kvasné procesy při výrobě piva a vysvětlíme základní pojmy, které s tímto procesem souvisejí.
Stáčení a expedice
Ukážeme si, jak probíhá stáčení piva do jednotlivých nádob a následně se zmíníme o expedici piva.
Výroba sladu
Vysvětlíme si, ze kterých fází se skládá výroba sladu na konkrétním příkladě – sladovně v Olomouci.
Příjem a uskladnění ječmene
Zde si popíšeme, jakými způsoby se dopravuje ječmen do sladovny, jak se ječmen třídí, čistí a skladuje
Máčení ječmene
Popíšeme si, za jakých podmínek probíhá máčení a bobtnání ječmene
Klíčení ječmene
V této části si popíšeme, za jakých podmínek klíčí sladovnický ječmen
Hvozdění sladu
Popíšeme si, jakým způsobem se suší zelený slad.
Odkličování sladu
Popíšeme si, jakým způsobem se slad zbaví klíčků a jaké je složení již hotového sladu.
Uskladnění sladu a expedice
Popíšeme si, kde se skladuje a jak se vyskladňuje hotový slad.
Biologické pojmy
V této kapitole si blíže vysvětlíme některé použité biologické pojmy.
Sladovnický ječmen
V této kapitole zmíníme nejčastější odrůdy ječmene a hlavní pěstitelské oblasti ječmene v ČR.
Slad
V této kapitole si blíže vysvětlíme pojem slad a zároveň Vám představíme několik druhů nejčastěji používaných sladů.
Chmel
V této kapitole si řekneme něco více o chmelu a kde leží naše nejvýznamnější chmelnice.
Kvasinka pivní
V této kapitole se dozvíte, mezi které organismy patří kvasinka pivní, v jakých podmínkách roste a jakým způsobem se rozmnožuje.
Chemické pojmy
Popíšeme si složení a strukturu sloučenin, které jsou výchozími látkami při výrobě piva a také těch, které při výrobě piva vznikají.
Enzymy
Vysvětlíme si, co je základní strukturní jednotkou enzymů, jak se enzymy klasifikují a jakým způsobem ovlivňují chemické reakce; to vše s ohledem na výrobu piva a sladu.
Sacharidy
Popíšeme si, do jakých skupin můžeme sacharidy dělit a uvedeme si strukturu sacharidů, které hrají důležitou roli při výrobě sladu a piva.
Vitamíny
Popíšeme si, do jakých skupin můžeme vitamíny dělit a uvedeme si strukturu vitamínů, které jsou obsaženy v konečném produktu.


Vyhledávání
Fyzika | Chemie | Diskuze
RNDr. Dušan Kovář, Ph.D.
Gymnázium Olomouc-Hejčín